RIBW Paul Krugerstraat wil met cliënten écht onderdeel uitmaken van de wijk

In Wie, Wat, West vertellen mensen die werken of wonen in West iets over wie zij zijn, wat zij doen of wat hun binding is met de wijk. Deze keer aan het woord: Carla Klaster en Alie Bouwkamp, beiden begeleider wonen bij RIBW Paul Krugerstraat.

Het gesprek vindt plaats aan de keukentafel in de sfeervolle groepsruimte met keuken. Deze locatie is het centrale punt en een belangrijke vaste plek voor het team en de cliënten in de wijk. Beneden in de woonkamer vinden groepsmomenten plaats, boven zijn een aantal kantoorplekken. Het RIBW wil graag samen met cliënten écht onderdeel uitmaken van de wijk. Carla en Alie vertellen wat het team zoal doet voor en met cliënten.

Kort samengevat is het doel van de RIBW mensen met een psychische of psychiatrische beperking helpen zelfstandig te blijven (wonen). Dit kan met beschermd wonen maar ook met ambulante zorg op maat. Op dit moment heeft het RIBW in de wijk 21 woningen waar cliënten beschermd wonen. Collega Sander, begeleidingscoördinator, die beneden aan het werk is, vertelt dat er een driedeling is in het zorgaanbod: zorg die gericht is op ontwikkeling, zorg gericht op stabilisatie en zorg gericht op kort verblijf.

Verschillende groepsactiviteiten
Alie: “Alles wat bij wonen, of eigenlijk in het leven, voorbij komt, daar besteden we aandacht aan. Bijvoorbeeld bij huishouding, medicatie, stress, budget, coördinatie richting hulpverlening, scholing, werk en ga zo maar door. We organiseren verschillende groepsactiviteiten waar cliënten met elkaar en van elkaar leren hoe de dagelijkse dingen goed op te pakken. Daarin blijven we initiatieven ontwikkelen, ook aan de hand van ideeën en wensen van onze cliënten.”

Kookmodule
Een goed voorbeeld is de kookmodule. Twee avonden per week wordt er met een groep van maximaal vier personen gekookt. Dat is gezellig, en dat sociale aspect is erg belangrijk, én cliënten leren een boodschappenlijstje maken, boodschappen doen, met geld omgaan en op een bepaalde tijd ergens te zijn waar anderen op hen rekenen. Ook is er een wekelijkse lunch met alle bewoners.

Drempels wegnemenfoto team
Elke maandagavond is er een wandeling; even een halfuurtje eropuit, een frisse neus halen en na afloop samen koffie drinken in de groepsruimte. Elke dinsdagavond is er van half acht tot half negen een koffie-uurtje waar ook buurtbewoners van harte welkom zijn. Carla: “Geert Kremer, de wijkagent, loopt hier ook regelmatig binnen. Hij heeft hier al een keer aan cliënten uitgelegd wat hij doet en wanneer cliënten een beroep op hem kunnen doen. Het is makkelijker om hem te bellen, als je al een keer kennis hebt gemaakt. Dat soort dingen. Drempels wegnemen, is een ook belangrijke taak in ons werk.”

Leefstijl en financiën
Ook is er de Eetclub, met voorlichting over besteding van voedingsgeld en een gezonde(re) leefstijl. In het kader van een gezonde leefstijl, maar ook zoals zoveel activiteiten met een bredere insteek, is er ook gelegenheid om begeleid te sporten in Racket &Fitness Centrum in Tuk en te zwemmen in de Waterwyck. Voor de mensen die bijna uitstromen is er een cursus financiën en administratie, zodat zij hierin goed inzicht krijgen en dit bij kunnen houden als ze weer zelfstandig functioneren.

Vrijwilligers gezocht
Samenwerken met andere initiatieven en instanties vinden beide begeleiders ook belangrijk en staan daar dan ook voor open. Ze hebben onder meer goede contacten en ervaringen met stichting Present, maar ook met Moatien. Vrijwilligers uit de wijk zijn ook een welkome aanvulling. Bijvoorbeeld om samen met cliënten in de tuin te werken, een hengeltje uit te gooien of een wandeling te maken. Lijkt dit je leuk? Neem dan contact op met Carla, zij vertelt graag meer. Je kunt haar bereiken op 0610 507 138 of via c.klaster@ribwgo.nl