Voetlinkhuis in Steenwijk-West geopend

Het Voetelinkhuis opent de deuren

Het Voetelinkhuis opende op vrijdag 14 oktober zijn deuren. Een initiatief van het project Dagelijks Leven, dat door heel Nederland dergelijke woonvormen opzet. Het huis, een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met geheugenproblemen zoals dementie, liet zich in West direct van zijn goede kant zien.

Om 11:00 uur begon de ochtend met inleidende woorden van Han Schellekens, directielid van Dagelijks Leven.
Hij heette de aanwezigen welkom en presenteerde met trots de nieuwste locatie. Het Voetelinkhuis is het zeventiende project van de organisatie, die hier in januari 2015 mee is begonnen. Aan de Verlaatseweg, waar eens de Korf stond, zullen de twintig toekomstige bewoners vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week verzorging krijgen. Maar dan wel, in een huiselijke omgeving. Gewoon midden in de wijk en midden in de samenleving.

Cheque voor Alzheimer Nederland

Christiaan Meyboom, coördinator regionale activiteiten Noord-Nederland van Alzheimer Nederland, sprak ook zijn tevredenheid uit.  Hij was positief over de huiselijkheid en de ambities van de gemeente Steenwijkerland om een dementie-vriendelijke gemeente te worden.

De locatie midden in de wijk zorgt dat de bewoners dichtbij de samenleving blijven staan. Dit voorkomt dat er vervelende situaties ontstaan voor de bewoners. Omdat geheugenproblemen moeilijk te herkennen zijn, kan gezichtsbekendheid van bewoners er bijvoorbeeld voor zorgen dat de omwonenden ook een oogje in het zeil kunnen houden. Na de toespraak overhandigde de heer Schellekens de coördinator van Alzheimer Nederland een cheque ter waarde van 1250 euro. Hiermee kan zijn stichting weer goede dingen doen.

Officiële start

Wethouder Dieke Frantzen haakte nog even in op het onderwerp dementie-vriendelijkheid. Dit is volgens haar vooral een houding van respect, waarbij de bewoners worden gezien als mensen. Ook feliciteerde ze de initiatiefnemers, de nieuwe bewoners, de nieuwe medewerkers, de buurt en natuurlijk ook de mantelzorgers, met begrip voor hun dubbele gevoelens. Na de officiële opening: het doorknippen van een lint door de wethouder, konden de familieleden, omwonenden en andere belangstellenden het nieuwe gebouw bezichtigen.

Bekijk ons Twitteraccount voor meer foto’s.
Wilt u meer informatie over dementie?  In de gemeente Steenwijkerland is een Alzheimer Café in het leven geroepen.
Klik hier voor de link