Yin yoga docent Manon Lemkes geeft droom de ruimte

In Wie, Wat, West vertellen mensen die werken of wonen in West iets over wie zij zijn, wat zij doen of wat hun binding is met de wijk. Deze keer aan het woord: Manon Lemkes.

Manon gaf al yoga in buurthuis Eltekon in Onna en is in augustus ook met Yin yoga lessen gestart in de Korf. Ze doet dit nu nog naast haar werk als medewerker Customer Service bij Boom Laboratoriumleverancier, maar per 1 december 2015 heeft ze haar baan opgezegd om zich helemaal te kunnen wijden aan haar grote passie. “Het is geweldig om een droom te hebben, te beginnen met deze te realiseren en verder uit te bouwen. Ik wilde dat heel graag de ruimte geven. Dit ben ik, dit wil ik doen!”

Het begin van haar carrière staat bijna haaks op waar ze nu met heel haar hart voor heeft gekozen. Hoewel ze het werk in een laboratorium in eerste instantie erg leuk vond, bleek het maken van kweekjes in een steriele omgeving wel heel eentonig. Ondanks de goede sfeer met fijne collega’s, kreeg ze na verloop van tijd het gevoel dat ze letterlijk niet kon aarden in het lab. Collega’s vroegen zich ook hardop af of dit haar plek wel was.

Van Body Balance naar Yin yoga
Het proces naar Yin yoga zette in toen ze begon als Body Balance instructrice. Manon: “Dat beviel erg goed, maar dat is toch maanden achter elkaar dezelfde les. Na verloop van tijd kon ik daar mijn eigen dingen niet in kwijt. Mijn gevoel ging steeds meer richting bezinning en onthaasting, wat in Yin yoga een prominente plek heeft.”

Bij Yin yoga moet niets
Over Yin yoga vertelt Manon: “Het is een heel bijzondere vorm van yoga, ‘moeten’ is er niet. Je gaat naar de houding toe die past bij jouw lichaam, kun je niet verder, dan is daar je grens. Met de houdingen in Yin yoga maak je ruimte in je lichaam en dan specifiek in het bindweefsel, waardoor je weer vrijer kunt bewegen.

Contact maken met het lichaam
Het gaat om goed staan op je voeten; aarden. Met ‘hands-on’ (aanrakingen) kan ik stroming omlaag genereren, zodat blokkades doorbroken kunnen worden, wat weer zorgt voor loslaten en een goede landing. Het lijkt in deze tijd van haasten en moeten en ook veel zitten of mensen niet meer weten hoe het moet: contact maken met het lichaam.”

Niet even ‘een lesje draaien’
De lessen beginnen met de dynamische, iets actievere houdingen, waarna de rust wordt opgezocht in Yin houdingen. Manon vindt persoonlijke aandacht en contact erg belangrijk. Ze geeft in haar lessen individueel sturing en advies bij de houdingen en het loslaten. Ook vindt ze aandacht voor individuele behoeftes en nazorg belangrijk. “Het is niet even een lesje draaien.”

Plannen
Manon geeft nu alleen nog in de avonduren les, maar wil ook graag lessen in de ochtend gaan geven. Manon: “De sfeer van de ochtend is toch weer heel anders. Ook doe ik samen met mijn partner Eelco sessies met klankschalen. In het voorjaar en bij goed weer is naar buiten gaan heel fijn voor een yogasessie; dat soort dingen wil ik ook meer gaan doen.”

Je kunt voor de Yin yoga lessen een strippenkaart kopen voor tien of voor twintig keer. Ook een losse (proef)les is mogelijk. Ga voor meer informatie naar de website: yinyogasound.nl

Heb je ook een mooi verhaal voor Wie, Wat, West, of ken je iemand die iets te vertellen heeft en dat hier wil delen? Stuur dan een mail naar redactie@steenwijkwest.nl